Am mai avut o ORCHIDEE dar aceasta in scurt timp a murit.

Daca ati patito o data si nu doriti sa o mai patiti in viitor iata cateva idei pe care trebuie sa le urmariti :
1. Totul incepe de la alegerea plantei din florarie care trebuie facuta cu mare grija deoarece unele plante chiar din momentul achizitionari au radacinile putrezite astfel resuscitatrea acestora find foarte dificila , odata ce vati asigurat ca planta de orchidee are radacinile sanatoase si tulpina mai trebuie sa ii asigurati conditile necesare de dezvoltare ; udarea optima lumina ,caldura si schimbarea solului cu exact acelas tip de sol cand acesta se cere schimbat.
Odata respectate acestea sansele de succes in cresterea orchideelor sunt in proporti de 70 %.

sâmbătă, 3 aprilie 2010

De ce trebuie transplantate Orchideile imediat dupa ce leam cumparat ?.


Deoarece producatori de plante pentru obtinerea car mai rapida a acestor flori folosesc metode si conditi pe care noi nu le putem utiliza acasa; Astfel ca acestia iau un bulb il planteaza intrun substat imbibat cu tot felul de substante chimice, de multe ori chiar si simpli bureti sau rumegus care impreuna cu caldur si lumina grabesc dezvoltarea prematura a acestor flori iar cand ajung la dimensiunile optime sunt tratate cu un amestec de gaze si hormoni care provoaca imbatranirea inainte de vreme a acestor plante fortandule sa infloreasca la comanda toate acestea se intampla intre 1-2 ani in cazul florilor care au o dezvoltare de lunga durata.
Astfel ca noi avem flori frumoase pe care le cumparam dar despre care ne sunt oferite foarte putine informati despre modul de intretinere dar si despre metodele folosite de producatori ( daca a folosit metode traditionale sau sa folosit de aceste trucuri pentru obtinerea acestor plante ).
Asa ca nu de multe ori aceste plante trebuie sa treaca peste o perioada de aclimatizare cu noul mediu in cel mai fericit caz.
Dar din lipsa de cunostinta de cauza majoritatea florarilor care sunt necalificati in acest domeniu aceste flori sunt udate in exces iar acestea de multe ori baltesc in apa, iar rezultatul obtinut este putrezirea radacinilor si scaderea pretului la aceste plante dar cu ce folos deoarece aceste flori sunt cumparate de oameni de buna credinta iar acestia in termen de 2-3 luni vor constata ca aceste plante le sunt moarte sau bolnave.

Tot o data transplantarea trebuie facuta si pentru verificarea si curatarea radacinilor in cazul celor putrezite dar si din cauza solului folosit de producatori pentru obtinerea plantelor deoarece acesta se putrezeste foarte repede de multe ori este putred pe cand noi le cumparam astfel ca acesta se transforma in pamant iar acesta udat in conditi normale va duce la inecarea radacinilor si ulterior la putrezirea acestora.
De multe ori cumparam orhideii cu radacinile sanatoase dar care sunt foarte dese , de asemenea acestea trebuie mutate intrun vas mai mare si radacinile acestora spalate abundent in apa pana la dizolvarea completa a buctilor de sol putrede in cazul in care acestea exista iar ulterior umplerea locurilor ramase goale intre radacini cu scoarta proaspata deoarece transplantarea se va face o data la 3-4 ani si nu ne putem risca sa lasam pamant gol intre radacini , la urmatoarea transplantare daca noi oferim intre timp tot ce trebuie flori noastre va trebui sa o rarim deoarece aceasta se va imulti dublandusi volumul anual si tot o data vom curata radacinile si bulbi care sau uscat.
Asa ca va urez cat mai multe transplantari si spor la lucru.

Prentru a vedea daca este necesara transplantarea prima data se verifica radacinile , iar daca acestea sunt dese si sanatoase planta se muta intrun ghiveci mai mare complectanduse cu scoarta proaspata iar in cazul in care este foarte deasa ( peste 12 bulbi ). Aceasta se va rari avanduse grija sa nu raniti radacinile , acestea se pot tunde pana la 33% de la ramnificati; se spale si se planteaza in ghivece cu sol pregatit din nainte sau cumparat din magazin.
In cazul celor care au radacinile putrezite transplantarea este un prim proces dintr-o operatiune de lunga durata pentru recuperarea plantei. In acest caz se taie radacinile putrezite in totalitate si se afunda bulbi dupa plantare in scoarta de copac aproape de tot deoarece acestia au nevoie de umiditate pentru dezvoltarea radacinilor si a bulbilor noi. Deoarece scoarta de copac se usuca 1 cm adancime iar dupa aceasta adancime pastreaza umiditatea circa 1 saptamana; este indicat ca in acest caz sa folositi un ghiveci perforat la baza deoarece cum planta nu este capabila sa absoarba apa in totalitate uniform din interiorul solului acesta se va usca deasupra iar in partea inferioara a ghiveciului scoarta va fi uda mereu favorizanduse dezvoltarea mucegaiurilor , dar daca folositi astfel de ghivece ssubstratul se va aerisi si usca uniform eliminanduse riscul aparitiei acestor mucegaiuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu